У Ранчићевој кући отворена изложба икона „Пред ореолима вечности“ ауторки Маре Ђуровић, Маје Василић и Тијане Стаменовић

Изложба икона „Пред ореолима вечности“ ауторки Маре Ђуровић, Маје Василић и Тијане Стаменовић отворена је 7. новембра пред бројним посетиоцима, гостима и свештеним лицима у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, уједно споменику културе од великог значаја за Србију и аутентичном варошком дому с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене.

Зорица Атић, директорка установе, у пздравном обраћању присутнима открила је да је изложба уприличена у овом термину у част Митровдана, крсне славе породице Ранчић, о чему постоје подаци, прикупљени након дужег истраживања. Отуд изложба почиње уочи Митровдана, слави посвећеној Св. Димитрију, и игром случаја траје до Аранђеловдана, крсне славе посвећене Св. Архангелу Михаилу. Зато на изложби доминирају иконе посвећене управо овим светитељима, са којима почиње и завршава поставка у Ранчићевој кући.

Ауторке изложбе су уметнице и иконописци, али и колегинице, ангажоване на Високој школи Академије српске православне цркве за уметности и консервацију у Београду.

У ту част поставку у Ранчићевој кући отворио је отац Дарко Стојановић, заменик директора на Академији Српске православне цркве за уметности конзервацију и продекан за црквене послове, док је ауторка уводне речи каталога Марија Лакић, историчарка ујметности, сликовито представила своје виђење уметничких дела, инспирисано речима „Да утопим се у плаветнило Твоје, Господе, жедан ја…“ Момчила Настасијевића. Нагласила је да „њихова, на први поглед различита, а опет са истим циљем настала дјела, чине да пожелимо утопити се у Плаветнило Господње. Ликови Христа, Богородице и светих који су се у име њихово прославили, сликани су са једне стране традиционалним техникама јајчане темпере на дасци, док су, са друге стране понуђена и нека сасвим нова, аутентична решења чудесно минуциозног рада на перу“.

Приликом отварања изложбе наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, Василије Пешић и Хелена Јацић, виолина. Изложба траје до 20. новембра.

О Изложби – Марија Лакић, историчарка уметности:

„О неухватљивим дјелима и само срцем ухватљивим ликовима, тешко је говорити овоземљским језиком, те тако надахнут назив изложбе казује нам гдје се налазимо присуствујући изложби (Догађају) и тиме помажући мисију сликарки – Пред ореолима вечности“, у уводној речи каталога наводи Марија Лакић, историчарка уметности.

 „Да утопим се у плаветнило Твоје, Господе, жедан ја... Посматрајући умјетност иконе човјеку преовлађујуће осјећање могу поткријепити наведени стихови Момчила Настасијевића. У том случају плаветнило је једнако и црвеној, златној, зеленој, бијелој и свакој другој боји, а посебно је еквивалентно лику изображеном на дрвету или некој другој подлози. Икона посматрача подсјећа на Есхатон, јер одатле и долази. Созерцавајући насликане ликове и догађаје јеванђеоске и житијне, даје нам се да осјетимо предукус Царства Небеског. У том радосном сазнању помажу нам иконописци Мара Ђуровић, Маја Василић и Тијана Стаменовић. Њихова, на први поглед различита, а опет са истим циљем настала дјела, чине да пожелимо утопити се у Плаветнило Господње. Ликови Христа, Богородице и светих који су се у име њихово прославили, сликани су са једне стране традиционалним техникама јајчане темпере на дасци, док су, са друге стране понуђена и нека сасвим нова, аутентична рјешења чудесно минуциозног рада на перу.“