У парохијском дому храма Св. Саве отворена изложба Академије СПЦ “ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ”

У недељу 17. марта у парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару, одржана је свечана изложба Академије СПЦ за уметност и консервацију под називом “Да се не заборави”. На изложби су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, часни оци Архиепископије београдско-карловачке, професори и студенти академије као и многобројни народ.

Један део изложбе посвећен је “Цркви Светих апостола у Пећкој Патријаршији”, док је други део изложбе водио ретроспективи студентски радова из различитих храмова Косова и Метохије. „Црква Светих Апостола” предвиђена je за гробну цркву српских црквених поглавара, а утемељена je према идејама и визији Светог Саве, спроведеним у дело под будим оком његовог наследника Арсенија Првог.

На почетку изложбе Владика Стефан обратио се речим:

“Радује ме што је толико вас овде, јер ја овде конкретно живим и кад видим да је ова сала пуна ваших радова буде ми драго. Знате да је историја нашег народа тешка и да је било горих и тешких времена али управо ви млади заједно са својим професорима двадесет година чините највећи могући допринос да се не заборави и сачува та лепота. Ја се клањам вашим душама, срцима и делима да наставите да чините нешто што је прелепо, да опишете оно што је неописиво, да насликате оно што је шире од небеса и да све то чините као продужена рука највећег уметника који је сам Господ.” – рекао је Владика Стефан.

При крају изложбе обратила се доцент Мара Ђуровић истичући снажну поруку која je исписана на свитку Светог Саве и која гласи: „Ceћajyћи се дакле ове спасоносне заповести и свега што се ради нас збило”. (молитва која се изговара у канону Евхаристиіе). А Свети Сава je приказан у олтару, на северној страни, последњи у низу угледних светих архијереја, а комплетна молитва у преводу је на једној минијатури преко пута свитка са карактеристичним орнаментом из Цркве Светих Апостола.

На крају програма наступиле су Анђела Станковић, Љубица Јовановић и Сташа Стојановић умилним појањем изворних песама.

ВЕСТ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ О ИЗЛОЖБИ