ОТВОРЕНА ЈЕ МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ИКОНА ПРОПОВЕД У БОЈАМА О БОГОРОДИЦИ

У недељу, 3. јула у 18h, свечано је отворена међународна изложба икона “Проповед у бојама о Богородици” у Конаку кнегиње Љубице уз леп духовни програм. Присутнима се најпре обратила Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда која је у име Конака и Музеја поздравила све присутне. Потом је присутне поздравио в. д. директора јереј др Дарко Стојановић, који је скренуо пажњу на значај и важност очувања црквене уметности и теолошки појаснио разлику источног изображавања Светих ликова од западног. На крају се обратила Тијана Стаменовић, председница Удружења грађана Етеријиним стопама, секретар Академије СПЦ и идејни творац овог пројекта, након чега су додељене захвалнице и похвале истакнутим ауторима и сарадницима.

За најбољи ауторски рад Великом похвалом, награђена је Татјана Ђеженга из Пољске. За техничко извођење Прву похвалу добила је иконописац Ивана Пашић из Београда. Проф. др Андреј Муша (Andrei Mușat) из Румуније добио је Другу похвалу за поетски дојам, док је МА Милена Петровић из Крушевца добила Трећу похвалу за савремено промишљање

У музичком делу програма наступили су Хор Сретење из цркве Светог Вазнесења у Жаркову и Певачка група Свети Роман Слаткопојац.

Изложба ће бити отворена  до 18. јула.