ОТВАРАЊЕ КОЛЕКТИВНЕ ИЗЛОЖБЕ “ПОРТРЕТ НА ИКОНИ”, 22. 1. у 19h у Смедереву, Галерија ЦЗКС

ПОРТРЕТ НА ИКОНИ

 

Ауторска изложба ПОРТРЕТ НА ИКОНИ

Биљане Јовановић (Висока школа – Академија за уметности и консервацију СПЦ) окупља 20 аутора са преко 50 радова који своје различите иконописачке поетике артикулишу кроз фокус на портет на

иконама светих, а које су утемељене на суптилној фузији стилизованог портрета ранохришћанског и средњовековног црквеног сликарства и отвореног истраживачког стваралачког концепта.

 

Користећи се разичитим сликарским техникама (јајчана темпера, акрил и енкаустика) аутори су изградили лични ауторски израз у настојању да дефинишу и реше нове изазове са којима се сусреће иконопис 21. века а у којима се портрет, као један од основних сликарских жанрова, показује као кључан.

 

Аутори смело указују на снагу иконографске ликовне форме да ликовним језиком изобрази и прослави светост насликаних личности истовремено указујући на моћ иконе да без експресије и психолошких анализа личности, кроз портрет и кроз висок степен стилизације, изрази снагу и аутентичност сваке од насликаних личности.

 

Особита вредност приказаног иконографског корпуса наглашена је кроз чињеницу да 20 савремених писаца икона, поштујући хришћанско ликовно предање, креирају нове интерпретације ликова врло препознатљивих и познатих фигура из хришћанске историје светих као и да маркантно представе низ новоканонизованих светих – Свети Николај Јапански, света Марија Скобцова, света мученица Велика кнегиња Јелисавета, свети новомученик Василије пекар и света новомученица Босиљка Пасјанска – чија иконографска изображења имамо прилику да видимо по први пут на овдашњој иконографској сцени.

 

Биљана Јовановић

 

СПИСАК АУТОРА

 

1.Јована Јанковић

2.Игор Пјанић

3.Милица Мишић

4.Светлана Седлан

5.Милена Петровић

6.Марија Шекуларац

7.Ђорђе Ивановић

8.Немања Недељковић

9.Перо Цвјетковић

10.Урош Папеш

11.Ана Папеш

12.Миња Чворић

13.Сузана Вукићевић

14.Тодор Живковић

15.Монахиња Фотина Бадркић

16.Тина Стефанy Гомбитова

17.Јелена Јефтић

18.Дуња Ћирић

19.Лука Новаковић

20.Марија Дамјановић