Обавештење о одржавању М А С Т Е Р К Л А С А, Веронике В. Ђукановић

Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију организује

30. јануара 2020. године у 14h

М А С Т Е Р   К Л А С

Веронике В. Ђукановић

 

Кратка биографија: ВЕРОНИКА В. ЂУКАНОВИЋ – рукопроизведени иконописац СПЦ
Рођена у Београду, где живи и ради. Уметност иконописања учила у манастиру Жичи. Рукопроизведена у иконописца 1986. г. у манастиру Ваведење у Београду, руком јеромонаха, сада владике др Атанасија Јефтића.
Апсолвент је на Факултету спољну трговину. Похађала Богословски факултет. Члан је УЛУПУДС-а (сликарско-графичке секције) са статусом самосталног уметника.
Осликала петнаест комплетних иконостаса, као и више хиљада икона за цркве и домове широм земље и расејања. Десетак њених икона су званичне иконе СПЦ по благослову Светог Синода. Бави се још минијатуром и позлатом. Урадила ликовну обраду Великог и Малог требника, Посног триода и многих других богословских књига и часописа.
Од 2008. године почиње да ради на зиду у атељеу протомајстора Владимира Карановића. Учествовала у изради живописа у храмовима СПЦ у: Барајеву, Смедеревској Паланци, манастиру Шудикови, Аранђеловцу, Рајковцу и Крагујевцу.
Од 2010. године заједно осликавају цркве у Жаркову, Железнику, Црној Гори, Америци, Грчкој, Паризу, крипти Храма Светог Саве, у манастирима Ваведење (Београд), Каћ, Јазак, капелу на Православном богословском факултету.

Улаз слободан.

Добродошли!