КРАТКИ КУРСЕВИ НА АКАДЕМИЈИ

Висока школа – Академија Српске Православне цркве за уметности и консервацију у Београду, улица Краља Петра бр.2, организује

ПРОФЕСИОНАЛНИ КУРС ПОЗЛАТЕ

Програм је намењен:

  1. уметницима без формалног ликовног и иконографског образовања  и онима који желе да почну са едукацијом  и науче традиционалне и савремене методе
  2. студентима других факултета, високих школа и ликовних академија.

Програм траје 3 месеца.

Програм води: Светлана Вуковић, конзерватор и рестауратор позлате

Детаљније погледати на:

КУРС ПОЗЛАТЕ

 

ПРОФЕСИОНАЛНИ КУРС ЕНКАУСТИКЕ

Програм је намењен:

  1. уметницима без формалног ликовног и иконографског образовања  и онима који желе да почну са едукацијом из области енкаустике.
  2. студентима других факултета, високих школа и ликовних академија.
  3. онима који су стекли високо образовање из области визуелних уметности, а желе да се усаврше у  сликању техником енкаустике.

Програм траје 8 месеци (2 семестра).

Програм води: Биљана Јовановић, дипломирани сликар

Детаљније погледати на:

КУРС ЕНКАУСТИКЕ

 

ПРОФЕСИОНАЛНИ КУРС ИКОНОПИС

Програм воде:

Алексеј Ђермановић или Мара Ђуровић

Програм је намењен:

  1. даровитим полазницима без формалног ликовног и иконографског образовања и онима који желе да започну едукацију у области иконописа.
  2. студентима разних факултета, високих школа и ликовних академија.
  3. онима који су стекли високо образовање из области визуелних уметности, а желе да се усаврше у цртању и сликању иконе на дасци и зиду.

САДРЖАЈ НАСТАВЕ:

  1. 1. Увод у иконопис
  2. Настанак иконописа, прејемство и пророштва и праобрази иконе
  3. Развој иконографије, канони, иконописачке школе и посебности у иконопису.
  4. Носиоци, препарације и начини припреме
  5. Емулзије, пигменти, прибор
  6. Позлате
  7. Лакови

Напомена:

Сваки полазник стиче по својим способностима и талентом вештине које може убудуће користити професионално и зарад даљег усавршавања.

Обавезе полазника :

Курс се одржава у атељеима Академије Високе школе СПЦ за уметности и консервацију у трајању од 8 месеци, суботом од 10 – 13 часова.

Цена курса (кратког програма студија) износи 720 Е /85.000,00 РСД. Могуће плаћање у 12 рата ( 60 ЕУР/7.083,00 РСД месечно).

 

ПРОФЕСИОНАЛНИ КУРС ДУБОРЕЗА

Курс Дубореза се састоји из два семестра (тромесечна). Први семестра почње 1. фебруара 2021. године и траје до 2. маја 2021. Други семестар почиње 3. октобра 2021.г. и траје до 26. децембра 2021.г.Настава се одвија у просторијама Високе школе – Академије СПЦ за уметности и консервацију, ПЕТКОМ у периоду  17 – 20. часова.

Након завршетка курса полазници су способни, у зависности од талента и интересовања, да у краћем или дужем року, самостално изведу рад у дуборезу.Полазници који успешно савладају предвиђени програм добијају потврду  о стеченим компетенцијама.

Настава првог и другог семестра:

У првом семестру настава се састоји из теоријског и практичног рада који га прати.  Практични рад у овом семестру подразумева основно савладавање процеса дубореза и упознавање са материјалом.

  1. Место дубореза у црквеној уметности (први крстови, иконе, мобилијар)
  2. Дрво и његова примена у дуборезу (врсте, својства…)
  3. Машине и алати у обради дрвета.
  4. Упознавање полазника са алатом, његовим корисшћењем и одржавањем.
  5. Припрема за процес дубореза (предлошци, скице, цртежи,…)
  6. Упознавање са процесом обрада дрвета
  7. Основе дубореза
  8. Процес импрегнације, заштите дрвета, патинирање и лакирање.

Полазници курса израђују дуборез мањих димензија, што се на овом нивоу од њих очекује.

 

У другом семестру теоријски део курса биће започет предавањем – које је  једино у овом семестру – а односи се на Место дубореза у савременој црквеној уметности. Практични део рада, који је у потпуности примаран,  подразумева да полазник сам бира дрво и тему рада, као и алат. Предавач прати рад полазника, усмерава га и подстиче. Завршни рад може бити (оквир за икону, дуборезна Икона, Крст, део Иконостаса и другог црквеног мобилијара (парапетна плоча, капител,…). Програм подразумева да полазник усклади избор теме и обим рада са временским оквирима и личним  споспособностима како би рад самостално извео до краја.

Након завршеног другог семестра, планирана је Излозба радова полазника курса. Цена курса износи 7.083,00 РСД месечно. У цену су урачунати  алат, пратеци прибор за дуборез и материал који це полазници током курса користити.

Цена курса износи 7.083,00 РСД месечно.

Курс држи: Јован Ћеранић, вајар, мастер конзерватор – рестауратор.

ЗА ВИШЕ ИНФО. ПОЗОВИТЕ 066 800 19 83, Тијана