Home / Изложбе / У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ СВЕТОСАВСКОГ ХРАМА, СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ”

 

И ове године, у Парохијском дому Светосавског Храма свечано је отворена изложба “Да се не заборави”, у знак сећања на свирепи прогон Срба са јужне српске покрајине Косова и Метохије, 17. марта 2004. године.

Изложбу је отворио протојереј др Жељко Ђурић, ванредни проф. на Академији СПЦ, подсетивши присутне на циљ изложбе и велико страдање нашег народа и светиња на Косову и Метохији. Присутне је поздравио и ђакон мр Владимир Радовановић, управник музеја СПЦ.

Програм је песмом обогатила Дечија певница Цркве Светих апостола Петра и Павла, а две косовске песме, Расти, расти мој зелени боре и Сини јарко сунце са Косова, су отпевале Марија Вучковић, Анђела Дончић и Александра Пашић.

Приказани радови су копије фресака које су студенти Академије СПЦ вредно сликали у протекле четири године на предмету Музејска копистика код доцента Дејана Милосављевића.
Програм је водила доцент Јелена Хинић.

Изложба ће бити отворена две недеље.

Приредила: Тијана Стаменовић

ПЛАКАТ ИЗЛОЖБЕ

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Висока школа Академија Српске Православне Цркве за уметности и конзервацију, поводом мартовског погрома српског народа на Косову и Метохији пре 15 година, приредила је 17. марта 2019. године изложбу у Парохијском дому храма Светог Саве на Врачару под називом „Да се не заборави“. На изложби су представљене копије фресака – радови студената те црквено-просветне установе у сарадњи са Галеријом фресака Народног музеја у Београду. После свете Литургије у крипти храма Светог Саве, у Недељу Православља, у пратњи Преосвећеног Владике ремезијанског г. Стефана, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је обишао поставку изложбе, коју су у поподневним часовима истог дана отворили протојереј др Жељко Ђурић и управник Музеја Српске Православне Цркве ђакон мр Владимир Радовановић. Они су подсетили да је изложба посвећена сећању на свирепи прогон Срба са јужне српске покрајине Косова и Метохије 17. марта 2004. године и упозорили: -Временом сећање бледи и кроз пар десетина година можемо бити сведоци неком новом прекрајању историје и оспоравању злодела која су нам учињена. Злодела нису чињена само људима, већ и нашем културно-историјском и уметничком наслеђу које је такође и део светске културне баштине.
 

Share This