Home / Разно / ИЗВЕШТАЈ СА ТРИБИНЕ ,,др Радослав Грујић“ предавача Дарка Деспотовића

 

У оквиру Трибине ,,др Радослав Грујић“, одржане 21. фебруара 2019. године, имали смо особиту част и задовољство да чујемо предавање, некадашњег студента ове Високошколске установе, а данас шефа Сектора заштите у Галерији Матице Српске у Новом Саду, конзерватора-рестауратора слика Мср Дарка Деспотовића. Који је говорио на тему ,,Конзервација и рестаурација портрета из црквено-уметничке збирке Епархијског двора у Темишвару”.

Дарко Деспотовић је на самом почетку свог излагања истакао значај сарадње са једне стране Српске Православне Цркве у Темишвару и Галерије Матице Српске и Покрајнског завода за заштиту споменика културе, са друге стране ( две институције које су већ одавно препознате и потврђене као изузетни патнери на заштити српског културног наслеђа у региону). Велико залагање Његовог Преосвештенства Епископа Лукијана и целе Епархије као и стручњака и бројних спољних сарадника обиман посао око реализације изложбе у Епархијском двору током 2016.г. успешно је обављен.

Предавач је посебну пажњу посветио представљању  конзерваторске активности приликом рада на заштити збирке у периоду 2013- 2016. године, током којих је обављена конзервација и рестаурација 50 предмета из фонда Епархијског двора: икона, богослужбени предмети, историјска документа и портрети. Присутни су имали прилику да виде фотографије затеченог стања просторија у којима су чувана покретна културна добра као и затечено стање њих самих. Предавач је истакао да је поменути разнородни материјал био прави изазов за конзерваторе, тако да су ангажовани стручњаци за рестаурацију дрвета, текстила, метала, папира. Због временског ограничења предавања, посветио се детаљном излагању конзервације портрета на платну, потпуно појашњавајући конзерваторски третман, од прегледа и пописа дела, консолидације платненог носиоца, поступка чишћења бојеног слоја до завршних радова и саме поставке Изложбе реализоване 2016.г. у Темишварском Епархијском двору.

Након предавања уследила су бројна питања студената Високе школе Академије СПЦ, углавном колега рестуратора-конзерватора. Иако предавање није било посећено колико смо очекивали, свакако можемо закључити да је било веома успешно и изузетно корисно. Не мали број студената пожелео је да управо у Галерији Матице Српске започне своје стручно усавршавање након завршених мастер студија. Књижница Високе школе- Академије СПЦ, даром Галерије Матице Српске увећала је свој фонд за још два наслова: Српска црквена уметност у Румунији : истраживања и консервација и Арсеније Теодоровиж и српска црква у удиму.о веома успешно и изузетно корисно. Не мали број студената пожелео је да управо у Галерији Матице Српске започне своје стручно усавршавање након завршених мастер студија. Књижница Високе школе- Академије СПЦ, даром Галерије Матице Српске увећала је свој фонд за још два наслова: Српска црквена уметност у Румунији : истраживања и консервација и Арсеније Теодоровиж и српска црква у удиму.

Приредила: Јелена Берић Ћеранић

ПЛАКАТ ТРИБИНЕ

 

Share This