Home / Изложбе / Изложба „Да се не заборави“ у Бирмингему

 

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа британско-скандинавског г. Доситеја у Парохијском дому Црквене општине Бирмингем 15. септембра 2018. године отворена је изложба радова студената Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију.

Изложба под називом „Да се не заборави“ одржава се више од десет година у Србији, а по први пут и у иностранству поводом 50-годишњице од оснивања српске цркве у Бирмингему. Изложба је настала као спомен на трагичне догађаје уништавања српског наслеђа, цркава и манастира на Косову и Метохији у погрому марта 2004. године.

Приказано је укупно четрнаест радова рађених у техници акрил на платну по узору на фреске из цркава и манастира са простора Косова и Метохије. Изложбу је у току дана видело око 1600 посетилаца који су у склопу „Дана отворених врата Бонвула“ обишли и српку цркву Светога кнеза Лазара.

Црквена општина Бирмингем на челу са протојерејем Ненадом Поповићем с радошћу и отворена срца прихватила је све посетиоце изложбе који су имали прилику да се непосредно упознају са српском заједницом која је дошла на те просторе после Другог светског рата.

Аутори изложених радова су Марија Шуњеварић, Дејан Недељков, Марија Шекуларац, Милан Инић, Милош Милосављевић, Игор Пјанић, Тодор Живковић, Јелисавета Журка.

Изложба „Да се не заборави“ у Бирмингему

КАТАЛОГ

 

Share This