Home / Разно / У Народном музеју Панчево, на изложби под називом “Од владара до светитеља – осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног”, приказани радови студената Академије СПЦ

 

У петак 22. децембра 2017. године, у Народном музеју Панчево, свечано је отворена  изложба под називом “Од владара до светитеља – осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног”.

Мошти Стефана Првовенчаног сељене су у току наше историје по многим манастирима. Податак да су у периоду 1790 – 1791. биле похрањене у Панчеву, завређује обележавање овог значајног датума за нашу историју.

На изложби је изложена и икона Стефана Првовенчаног из ризнице Храма Успења Пресвете Богородице из Панчева, радови студената 3. године црквеног сликарства Академије Српске православне цркве у Београду.

Династија Немањића, чији је зачетник Стефан Немања, владала је Србијом више од 200 година и током своје владавине подигла је велики број цркава и манастира, од којих многи и данас плене лепотом и представљају највредније тековине целокупне српске културне и духовне баштине, а неки од њих уврштени су и на Унескову листу светске баштине.

Коауторском изложбом Светлане Месицки, кустоса етнолога и Гордане Стојанов, сликара конзерватора уједно је обележено и 94 године од оснивања Музеја. Изложбу јеотворила др Ивана Спасовић из Архива САНУ.

Видео запис са изложбе

 

 

 

Share This