Home / Предавања и Трибине / Драган Антонијевић, дипломирани инжењер архитектуре, одржао је предавање у оквиру трибине „Др Радослав Грујић” на тему: Мере и пропорције у обнови светиња

 

На дан када се слави први којег је Христос Господ изабрао за свог ученика – свети апостол Андреј Првозвани, 13. децембра 2017. године, у вечерњим часовима, са почетком у 18.30, одржано је треће предавање у школској/академској години 2017/18. у оквиру трибине „Др Радослав Грујић“. Трибина је, уобичајено, одржана на Академији – Високој школи СПЦ за уметности и консервацију, у улици Краља Петра Првог бр. 2 у Београду.

Предавач је био господин Драган Антонијевић, дипломирани инжењер архитектуре и члан Савјета за архитектуру и грађевинарство Митрополије црногорско–приморске. Одржао је предавање на тему «Мере и пропорције у обнови светиња». С обзиром да је Академија Српске православне цркве једна високообразовна институција у којој се млади људи обучавају да постану професионални иконописци, фрескописци, рестауратори, конзерватори и чувари црквено-уметничко-историјског наслеђа, предавање је било од великог значаја за студенте ове високошколске установе.

Предавање је промовисано на разне начине:

  1. путем плаката, који су окачени на огласним таблама више значајних црквених, културних и универзитетских установа (Патријаршија, Саборна црква, неколико других београдских цркава, Богословски факултет, Богословија „Свети Сава“, Филозофски факултет, Факултет примењених уметности, Факултет ликовних уметности, Библиотека града Београда),
  2. обавештењем на сајту Високе школе СПЦ за уметности и консервацију,
  3. преко радија „Слово љубве“, и
  4. преко ТВ ХРАМ.

Посетиоци предавања били су превасходно студенти Високе школе СПЦ за уметности и консервацију, али су такође присуствовали породица и пријатељи предавача, као и они, који су за предавање сазнали преко плаката и радија „Слово љубве“.

Предавач је веома надахнуто и исцрпно излагао и указао на начин размишљања средњовековног човека – градитеља, протомајстора, који је – у време када није постојао међународни систем мерних јединица – користио делове људског тела као јединицу мере (прст, длан, лакат, стопа…). Крај предавања је био пропраћен громогласним аплаузом. Предавач је позвао присутне на дијалог одн. позвао је заинтересоване да му постављају питања. Посетиоци су најпре започели са питањима везаним за тему предавања, а потом се спектар питања проширио и на друге теме везане за црквену архитектуру и уметност.

Након предавања, дружење се у фамилијарној атмосфери наставило уз послужење (сокови, обична и кисела вода, ратлук, кикирики) и опет уз разговор између предавача и посетилаца.

После отприлике два и по сата „дружења“ на Трибини, предавач се са посетиоцима растао у атмосфери позитивне енергије.

Приредила,

Јелена Милорадовић,  библиотекар на замени

 

 

Share This