Home / Предавања и Трибине / Др Алексиос Панагопулос одржао предавање у оквиру трибине “Др Радослав Грујић” на тему “Слика страшног суда по Светом Јовану Златоустом”

 

Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију је имала част да у оквиру Трибине ,,Др Радослав Грујић” омогући студентима да учествују у предавању некадашњег ректора Духовне Академије Атонијаде на Светој Гори, професора др Алексиоса Панагопулоса,  на тему Слика страшног суда по Светом Јовану Златоустом.

Студенти су имали прилику да сазнају која је улога благодати Божје у домостроју спасења. Благодати која се стиче у Светој Литургији. Како наводи проф. Панагопулос ,,Свети Јован Златоусти је волео и хтео да служи сваки дан јер је говорио да Света Литургија пружа човеку да живи Небеску стварност и Истину.“

Др теологије и политичких наука Алексиос Панагопулос је напоменуо да у есхатологији светог Јована Златоустог, Христов Други долазак – Страшни суд – биће изненада, са сјаним Крстом и верници треба да бдију, али надасве да траже заједницу са Богом.

Професор  Панагопулос посебно је нагласио да  први и скромни долазак Спаситељев у пећини у Витлејему, неће имати ничег заједничког са поновним и славним Његовим доласком и судом. Због тога Христос разјашњава суштинске елементе Свог поновног доласка <<ton gar peri tis parousias aftou dieukrineizei logon>>(реч о Свом доласку им разјашњава) и <<legon ta idiomata tis aftou Parousias>> (наводећи посебне знаке Његовог поновног доласка).

Такође, др Панагопулос каже да је и узнемиреност светога оца Јована Златоустог велика, јер пророчки види да ће многи бити обманути сплеткама и преваром, од лажних христоса, али и од лажног христоса. Будући да ће поновни долазак бити са славом <<meta gar dinameos>> (јер ће доћи са силом и великом славом), <<kai en nefeli erhetai>> (и на облаку долази, као што се вазнео). Представљаће велику превару и прелест и обману за све оне који очекују, или мисле да ће Господ Христос поново доћи међу њих овамо у свет.

“Будући долазак плаши и светога оца <<oimoi apo tin imeran ekeinin tin foveran>> (тешко мени, онога страшнога дана)” закључио је некадашњи ректор Духовне Академије Атонијаде др Панагопулос истичући да Свети Златоуст педагошки препоручује свим онима који изражавају неверовање у стварност будућег суда да виде страхоте овога живота, сиромаштво, глад, болести, невоље, зло.

Након предавања уследила су питања студента и остварена је сарадња са др Алексиосом Панагопулосом која ће бити настављена са студентима који су посебно заинтересовани за слику Страшног суда како са становишта богословља тако и иконографије.

Радио Слово Љубве: Др Алексиос Панагопулос одржао предавање о светом Јовану Златоустом (звучни запис)

Предавање забележила Телевизија Храм (видео запис)

 

  

 

 

Share This